Dirigent

Tom Hoornaert


Tom Hoornaert (13 november 1972) zette zijn eerste stappen in de muziekwereld bij mevr. Katrien Verbeke (piano) en de heer Joost D'hont (orgel). Deze musici bereidden hem voor om daarna verder te studeren aan zowel het Lemmensinstituut te Leuven bij Prof. Luc Ponet, als aan de Muziekhogeschool te Maastricht bij wijlen Prof. Dorthy De Rooij. Hij behaalde in Maastricht eveneens het diploma koordirectie bij Prof. Ludo Claesen. In 1991 werd Tom ‘Eerste Laureaat’ van de Nationale Muziekwedstrijd ‘Pro Civitate’ (nu Belfius Classics) met grootste onderscheiding, 95 %.

In de Stad Tielt (WVL) is Tom werkzaam als organist aan de hoofdkerk St.-Pieter, docent orgel-piano-beiaard-begeleidingspraktijk en begeleider aan de ‘Stedelijke Academie voor Muziek en Woord’. Tom is eveneens verbonden aan de GAMWD te St.-Pieters-Woluwe (Brussel) als docent orgel en aan de Kunstacademie te Zwevegem als docent piano.

Het koor ‘Cantiga’ en het kamerkoor ‘Ultreya’ (www.ultreya.be) uit Tielt en het koor ‘Cantando’ uit Oedelem staan onder zijn leiding.

Als oprichter van het musicalgezelschap Mathea (www.mathea.be) bracht Tom de producties “Veel geluk Professor”, “Nonsens”, "The Sound of Music" en “Annie”. In 2023 brengt Mathea de musical “Doornroosje”. Bij Mathea is Tom eveneens dirigent.

Om het orgel te promoten, niet alleen als liturgisch, maar ook als concertinstrument, werd onder zijn impuls de orgelkring ‘Chamade’ (www.orgelkringchamade.be) opgericht. Daarmee brengt hij op alle zaterdagen tijdens de maand september concerten in samenwerking met andere instrumentisten en vocalisten.

Als organist/begeleider/dirigent concerteerde Tom reeds verschillende malen in o.a. Nederland, Hongarije, Portugal, Polen, Italië (samen met “Belgian Brass” Kon. Muntschouwburg), Engeland (o.a. de prestigieuze Town Hall en Wadham College te Oxford, Blenheim Palace te Woodstock) & Zweden.

Samen met tenor Stefaan Vandenbroucke vormt hij het duo “Quodlibet”.
Manu Mellaerts (1ste solo trompettist "Kon. Muntschouwburg") en Tom Hoornaert staan regelmatig samen op het podium met een gevarieerd programma, van barok tot hedendaagse muziek.

David Van Maele ( 1ste solo Es klarinet "Kon. Muziekkapel van de Gidsen") en Tom Hoornaert vormen het unieke duo "Codato" (www.codato.eu).

www.tomhoornaert.be

Steven Verplancke

Steven Verplancke startte zijn muzikale studies aan de muziekacademie ‘Clemens non Papa’ te Diksmuide. Later trok hij naar het Lemmensinstituut te Leuven waar hij in 2003 het diploma ‘Meester in de Muziek’ behaalde met grote onderscheiding. Hij studeerde orgel in de klas van Luc Ponet. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis Robillard en Leo Van Doeselaar.

Als leerkracht orgel en pianobegeleider is hij verbonden aan de Stedelijke Muziekacademie van Diksmuide.

Steven treedt regelmatig op, zowel als continuospeler als solistisch. Orkesten die geregeld beroep op hem doen zijn o.m. Nuova Sinfonia Gandavense o.l.v. Filip Martens alsook het Orlandusensemble o.l.v. Peter Ledaine.

Als organist is hij verbonden aan de Sint-Pieterskerk te Koksijde en de Dekenale Sint-Niklaaskerk van Diksmuide.

Sinds 2016 is hij - in navolging van Sabine Haenebalcke - dirigent van het Kortrijks koor ‘Altra Voce’. In die hoedanigheid dirigeerde hij o.a. Requiem van M. Duruflé, Petite Messe Solennelle van G. Rossini en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach